Izlet v Posočje

Naš letošnji izlet smo v juniju načrtovali in izvedli v Posočje. To je bil enajsti letni izlet. Pred tem smo obiskali vse Slovenske in zamejske pokrajine: Prekmurje in Štajersko, Koroško, Istro in Kvarner, Piran in Soline, Koper in Trst z zaledjem, Gorenjsko z Avstrijo in Italijo. Ostali sta nam še Notranjska in Goriška s Posočjem.

Letos mineva 100 let konca prve svetovne vojne, te grozne morije tudi na naših tleh. Zato je bil naš osnovni cilj Kobarid in muzej Soške fronte. Kar za dva avtobusa nas je bilo. Ob lepem vremenu smo se 14. junija odpravili na pot. Preko Ljubljane in Idrije smo se po vijugasti cesti pripeljali v Kobarid. Najprej smo z dvema vodičkama pozdravili Simona Gregorčiča. Seveda njegov spomenik.

Nato so nam (po skupinah) v muzeju v več kot enournem programu predstavili grozote in nesmisle 1. svetovne vojne in soške fronte. V spominu in opominu na velikansko trpljenje in ogromno padlih, tudi Slovencev, smo se vprašali in zavedli: KAKO LEPO ŽIVIMO DANES!

V uk in razvedrilo smo nato v Muzeju sirarstva poslušali in gledali postopke pridelave in predelave mleka v znani Tolminski sir in druge mlečne izdelke. Za malico smo poskusili vse vrste sira in jih lahko tudi kupili.

Radovedni smo se odpeljali v oddaljeno vas Drežnico pod slovitim Krnom. Pokrajina je pred 20. leti doživela uničujoč potres. Niti potres niti svetovni vojni pa nista nič poškodovali bazilike SRCA JEZUSOVEGA na hribčku nad vasjo. Pomolili smo se in v senci zvonika obeležili naš obisk.

Kar lačni smo bili in nam je domače kosilo kar teknilo. Nekateri so naredili še skok do kmetije in ponovno nakupili kar nekaj domačega sira.

Domačini pravijo, da moraš ob obisku POSOČJA, za srečo vrči vsaj en kamenček v SOČO. To smo storili ob postanku pri SOTOČJU, se poslovili od smaragdno lepe reke in odpeljali domov.

Dolgo se bomo spominjali tega lepega in poučnega izleta.

Veliko je fotografskih spominov in obeležij, nekaj si jih lahko ogledate v temu prispevku.

Zapisal: Vekoslav Prevalšek

Slike so prispevali: Marija Stariha, Stana Bajuk, Slavo Prevalšek, Jože Žalec